maanantai 18. heinäkuuta 2011

Käsityöyrittäjä

Viimeviikolla jouduin taas useasti vastaamaan tuttuihin kysymyksiin liittyen työhöni. Työhuoneeni on kotona. Eli teen paja- ja tietokonetyöt kotona. Asiakkaina minulla on mm.kultasepänliikkeitä, yksityisiä henkilöitä, seuroja, yhdistyksiä, bändejä, pieniä erikoisliikkeitä. Työpäiväni menee tavallisesti näin.

06.00-07.00 Herätys (joskus nukun kyllä kasiinki!)
08.00-10.00 Tietokonehommia, puheluja, sähköpostit, asiakastöiden kustannusarviot, asiakaskyselyt, materiaalitilaukset ja muut asioiden hoitamiset
10.00-14.30 töitä työhuoneella
14,30.15,00 ruokaa ja kaffia ja facebookkia
15.00-18.00 töitä työhuoneella

Tämä on mun perus päiväni. Tämän lisäksi minulla on viikossa n. 2 hyppöö päivää. Silloin haen, tuon vien asiakastöitä ( korjaustöitä, katkenneita ketjuja, suurennettuja ja pienennettyjä sormuksia), treffaan morsiamia ja puhukoru-asiakkaita ympäri maakuntaa. Samalla koitan tavata mahdollisia jälleenmyyjiä ja hoidella sellaisia asioita, minkä tähären pitää asioida kaupungissa. Hyppööpäivinä teen aina myös jotakin markkinointiin liittyvää, jälleenmyyjä treffien lisäksi. Elikkä otan kuvia tuotteistani, teen kuvankäsittelyä, valmistan esitteitä, hinnastoja, mainoksia.

Tilaustöiden suunnittelun, piirrosluonnokset ja tietokone ohjelmalla tehdyt 3D mallinnokset teen yleensä iltaisin, tai herään aamuisin varemmin tai lauantasin, jos ei ole muuta tähärellistä.Tälläisiä on mun päiväni, aika työn täyteisiä.

Rakastan työtäni ja olen todellakin unelma-ammatissani. Se oli rakkautta ensisilmäyksellä kun tutustuin koulussa korumutoiluun ja intohimo tekemiseen on säilynyt siitä lähtien palavana.

Sen lisäksi, että minä suunnittelen, valmistan ja myyn koruja, teen siis kaikki mainonnan materiaalin, kuvat, esitteet, hinnastot, yrityksen laskutuksen, tilukset, toimitukset ym firman asiat. Elikkäs tälläisessä yhden naisen yrityksessä kaikki asiat pitää tehdä itse.

Käsityöyrittämistä ei monikaan osaa ajatella "oikeaksi" työksi. Minulle esitetään päivittäni kysymyksien kimara: "ookko vaan kotona?", "sulla on kiva harrastus, mutta mihinä sä käyt töis?", "pärjääkkö sä käsityölääsen palakalla", "ookko sä ikänä ajatellu mennä oikeisiin töihin?"

Olen oppinut ottamaan kysymykset huumorilla, mutta joskus vastaan kysymyksiihin samalla mitalla, vaan ihan omaksi huvikseni:  "joo kotona vaan, en tee oikeita töitä, miehen palakalle elellään ja paljokos sinä itte saat palakkaa ja eläkkö sinä sillä"

Kirjoitin viimeviikolla asiasta päivityksen facebookiin ja olin kuolla nauruun, kun luin suuren joukon "kanssasisarien" kommentteja ja heidän kokemuksiaan siitä, miten ihmiset kokevat kunkin työn... eikä kaikki ollut edes käsityöyrittäjiä! Joukossa oli "säälittävä hampurilaisten paistaja" (ideaparkin Hesen omistaja), NAIS suutari, joka monen ihimetykseksi korjaa kenkiäki :), 7 lapsen "vaan kotona oleva äiti", pari maajussin  "kotirouvana" olevaa puolisoa, muutama nuorisotyössä "hengailulla" palkkansa ansaitsevaa, viittomakielen tulkki, yks "piirtelyä" harrastava ja olipa joukkohon eksyny yks "pelekällä jutustelulla elantonsa saava" psykiatrian sairaanhoitaja. Kirjava sakki, jota kaikkia yhdisti järjettömän hauska huumori ja itselleen nauramisen kyky! Mahtava sakki kertakaikkiaan :D

Niin ja muuten olin viime viikolla ihan oikeissa töissäkin. Kauhajoella on erään Käsityöyrittäjänä toimivan ystäväni hyvänmielen kauppa Studio Reetta, jossa sain olla puotipuksuna puoliviikkoa. Ihana liike ja ihania asiakkaita! Pistän kuvia liikkeestä, kun saan ne tänne koneelle kamerastani.

2 kommenttia:

  1. Hauska juttu tuo kirjoitukses, ja niin tuttua vaikka vähän "eri alalla" ollaanki, mutta kuitenki käsityöyrittäjinä molemmat. Vietän tässä tämän kesän kesälomaa (1 pv) ja oon nauttinu ku en oo tehny mtn. Etsiskelin sun pajan osoitetta, ku kävi mielessä, että tuun poikkeemaan ja kattomaan niitä "pääsiäismuna"-sormuksia. Muttta taas on kello jo sata, ja nyt tarviis tehdä niitä puuhasteluhommiakin kun kyröön markkinat painaa päälle ja pitäis olla jotain myytävääkin sinne. Palataan asiaan ku asiaa tuloo :). T. Suutari(tar) ;D

    VastaaPoista
  2. Samanlaisiin asenteisiin oon kans käsityöläisenä monesti törmännyt. Varsinkin kun työhuone on kodin yhteydessä :D Entisenä Ilmajokelaisena ja nykyisenä käsityöyrittäjänä pitää varmaan ruveta seuraamaan sun blogia. Kirjotat niin kotosella murteella :D

    VastaaPoista