maanantai 4. heinäkuuta 2011

Hirren matka aittasta koruiksi

 AIKA- KORUSARJALakeus silmän kantamaton.
Metsien humina kaukana poissa.
Virtojen voimakin valjaissa on,
ihmisten tahto tähkinä soissa.

Peninkulmia peltomerta
isien voimalla raivattu kerta.
Ilta taivahan sinehen
piirtyvät ristit kirkkojen.

Katse ei kauemmas missään ennä,
Tilaa on tuulilla tulla ja mennä.
Jäntevät miehet auroja ajain,
kylästä kylään valtatiet.

Tuntenut sa jo kuvan liet?

Artturi Leinonen

 
"Mulle on jo mukulana iskeny päähän, jotta nuas punaasis taloos eletähän onnellista ja lämpööstä elämää. Muistan kyllä selevästi, että aina ku tuli porstuasta tupahan, niin siinä het kynnyksen jäläkehen oikialla puolella istuu joku kylän miähistä praataamas, sellaanen kruttuuneen paappa, Muhoksen harmaas villapairas ja jaloosnansa rypyllensä veretyt saappahat. Surko tuloo, ku ajatteloo jottei sellaasia paappoja oo enää olemas. Isännät haisivat omituuselta ja emännät nisulta. Tuntuu jotta väki istuu vaan aina tuvas, ryystää kaffetta, syä nisua ja puhuu säästä. Kenelläkään ei tunnu olevan ikänä kiirus mihinkää, ihimisillä on aikaa.
 
 
"Kun minoon ottanu kuvia Pohojalaastaloosta, niin oon rustannu paperiihin, jotta nuata taloja kattelles tuloo niin lämpöönen ja kotoonen olo. Nuas taloos ei voi olla muutaku onnellista elämää. Valtavan suuri kaksfooninkinen taloo siinä nököttää ryhyrikkähänä vuosisaroosta toisehe. Pitää sisällänsä asuvat ihimiset lämpöösinä ja antaa kotoosan huiloohetken kaffittelulle askarehien välis. Paljo on monemmoosta nuaki seinätajan kulues nähäny ja kuullu!"
 

 
Pohdin korusarjaa hirsistä. Otin aiheeksi hirrenpäät, koska ne kertovat jo luonnostaan ajan kulumisesta vuosirenkaiden avulla. Lisäksi aika ja erilaiset säät ovat jättäneet niihin oman jälkensä ja muotonsa. Jokainen hirsi on erilainen, ajan tuoma kaunis patina niissä viehättää minua muotoilijana. Otin hirrenpään kuvioinnin ja muodon tuotteisini kopioitavaksi.
 

3 kommenttia: