torstai 16. elokuuta 2012

Sormus luonnoksesta valmiiksi

Voisin kirjoottaa tälläkertaa sormuksen luonnosteluvaiheesta. 
Olen valmistanut sormuksia pitkällä ja lyhyellä aikavälillä. Hedelmällisintä työ on silloin, kun on kunnolla aikaa suunnitella, työstää ja tuumata. Hautoa ideoita oikee kunnolla ajankanssa.

Harva tietää, kuinka paljon luovan alan ihmiset käyttävät aikaa töiden suunnitteluun ja uusien tuotteiden luonnostelemiseen. 
Suurin osa minunki työajasta kuluu tehden tätä täysin näkymätööntä työtä.


Tätä sormusta työstettiin noin puolivuotta. Kun aikaa on runsaasti, niin työ kypsyy hitaasti ja harkiten. Lopputulos on usein juuri toiveiden kaltainen. Morsiamille tapaan sanoa, että vaikka minusta ei kuuluisi mitään pariin kuukauteen, niin ei hätää. 
Hommat on hallussa, mietintämyssy päässä ja takuu varmasti sormus on sormessa silloin, kun pari on alttarilla sanomassa toisilleen tahdon :). 

Ensin tapaan morsiamen, mieluiten morsiamen kotona. Silloin saa luotua parhaiten kuvan siitä millaisesta morsiamesta on kyse. Koti kertoo ihmisestä enemmän kuin miljoona sanaa tai kuvaa! 
Samalla otetaan mittoja, käydään läpi asioita mitä tahtoo sormuksessa olevan, materiaalit, budjetit, ym.

Tämän jälkeen laitan hautumon päälle, tuumaan ja puljaan asioita edes takaasi ensin vaan ihan pään sisällä. Kun olen saanut kasaan ajatukset, teen yleensä 3-5 erilaista luonnosta piirtäen. 


Teen samalla morsiamelle kuvakollaaseja pinnoista, kivistä, istutustyylistä, materiaaleista. 
Kuvia kollaaseihin nappaan yleensä netistä. 

Tämä auttaa morsianta parhaiten pääsemään kiinni ideoihin, hahmottamaan viivapiirroksestakin mahdolliset pintavaihtelut ja muodot. 

Tässä kollaasissa pintoja esittelee Lapponia korun, Hanna K Design & Jewellery:n, ja Jenni Köykkä Design:n korut

Erilaisia kivenistutustyylejä on helpompi ymmärtää kuvien perusteella, kuin kertoen "rae- kehys, kruunu, krappana- ym muista istutuksista"
...ammattisanasto ei kerro yleensä yhtään mitään asiakkaalle. Kuvin asia on aina heti ymmärretty :).

Tässä on kuvia Jenni Köykkä Design:n ja Kultaseppä Hanhiniemen sivuilta

Kun luonnoksista on valittu asiat mitä sormukseen tahdotaan, teen yleensä yhden 3D- mallinnosen tietokoneella. Koitan saada kuvasta aidon sormuksen näköisen. Sellaisen, millainen sormuksesta tulee sitten valmiina.

(Tiesittekös muuten, että ainakin 80-90% kaikista mainoskuvista, mitä postilaatikoihin tulevissa esitteissä on, on tietokoneella valmistettuja 3D-mallinoksia, ei aitoja kuvia aidoista koruista :)).


Suurin osa minun työajastani menee korun suunnitteluun ja luonnosten tekemiseen. Kun tämän ajan käyttää tehokkaasti ja tekee suunnitelmat mahdollisimman tarkasti ja pilkkua viilaten, niin itse sormuksen valmistamiseen riittää maksimissaa pari työpäivää... Tällähetkellä aivot työstää kultaista lapsikorua, teen piirroskuvia vihkisormuksesta, jota muokataan uuteen uskoon, luonnostelen tietokoneella vihkisormusta syysmorsiamelle. 

Työpajalla on työnalla protoversioita uuden bändin fanikoruista, korppiriipuksia, ranneketju ja kasapäin rikkinäisten ketjujenkorjauksia.. tätä kaikkea tänään :)

-Jenni-Ei kommentteja:

Lähetä kommentti