torstai 1. joulukuuta 2011

Lauri Tähkän fanikorujen suunnittelu ja valmistus

Alootan Polte biisin videolla. Tässä videossa on tottavieköhön hieno tunnelma ja laulussa kauniit sanat. Tämä video on erityinen minulle siitä syystä, että video tavallaan yhdistää tämän perheen naiset, äiteen ja tyttären. Latella on äiteen valmistamat korut ja tyttäreni Elli oli kesällä tekemässä Härmä elokuvaa. Tästä videosta jää meille molemmille hienoja muistoja, joita voimma muistella joskus vuosien päästä :).


Koska multa tätä asiaa kysytään lähes päivittäin, niin ajattelin kertoa noin pääpiirteittäin mitenkä LT:n  fanikorut saavat alkunsa ja mitenkä niitä valmistan.

Sain suhteellisen vapaat kädet suunnittelun kanssa.  Tärkeintä oli tietenkin tietää minkätyyppistä musiikkia on tulossa ja millaiselle kuulijakunnalle korut valmistan. Tottahan siinä mennään heti mettähän, jos teen rock henkisiä koruja ja sitte polokaastaasiin levyllinen kansanmusiikkia :). 
Joitakin tärppejä suunnitteluun kuitenkin sain. Lauri toivoi korua, joka jotenkin symboloi korppia. esim. kiiltävän mustaväri, sulka, korppikuvio. Lisäksi korussa tulisi olla helmiä ja hopeaa. Tästä lähdettiin. 

Itte ajattelin, että korun tulisi olla sopiva sekä miehille, että naisille. Hieman rock henkinen, tässä ajassa oleva ja silti ajaton. Tietenkin lopputuloksen pitäisi olla sellainen mistä ihimiset tykkääs ja siinä näkyisi minun käsiala. 


Suunnitteluvaiheessa teen aina ensimmäiset luonnokset käsin. Joissakin tapauksissa (esim. vihki- ja kihlasormukset) jatkan suunnittelua tietokoneella 3D mallinnusohjelmalla. Sillä on mahdollista tehdä yksyhteen kuva valmiista tuotteesta. Suunnitteluvaiheessa mietin tarkkaan myös käytettävät materiaalit. Periaatteeni on käyttää AINA aitoja, kestäviä ja hyvälaatuusia materiaaleja!Tässä tapauksessa oli tärkeää, että koruja pystyisi hypistelemään ja samalla myös testaamaan miten kauan valmistukseen menisi aikaa ja kuinka kestävä korusta mahdollisesti tulisi. Silloin kun tehdään suuria sarjoja on erittäin tärkiää, että korut valmistuu nopeasti ja että materiaalit varmasti kestää! Tein protoversioita oikeista materiaalista. Kun on kyseessä kaksi ihan eri alalla olevaa henkilöä, niin yhteistyö on helpompaa ja saman kielen puhuminen on sujuvampaa, kun vastakkaisella osapuolella on kädessään tuote, jota voi arvioida. 

Ensimmäisiä malleja teen yleensä viisi ja niistä lähdetään hiomaan yhtä hyvää. Sitten keskustellaan ja mietitään yhdessä mitä poistetaan, yhdistellään, lisätään. Mikä on hyvää ja mikä on yleensäkkin mahdollista valmistaa. 

Näitten korujen kohdalla on auttanut paljon se, että me molemmat ollaan samalla aaltopituudella tulevan tuotteen kanssa ja maku menee suurinpiirtein yksiihin :).Sitten kun on päätetty mitä tehdään, alan tilaamaan materiaaleja, mietin rasiat, tuote esitteet ja muut asiat täysin valmiiksi. Kun kokopaketti on valmis, sitten vaan hommiihin. 

Nämä korut ovat kaikki täysin käsityönä valmistettuja. Lähes kaikki korun osat on valmistettu käsin. Valettuja osia ei ole ja jokainen hela, lukko, lenkki ja riipus valmistetaan täällä minun kotopajassani yksi kerrallaan. Tarkastan vielä, että kaikki varmasti ymmärtävät, että minulla ei ole sellaista konetta mihin laitan toiseen päähän hopiat ja helemet ja toisesta päästä kones puksuttaa valmiita koruja suoraan pakkauksiihin, vaan jokainen korun osa syntyy käsien kautta.

No nyt joku heti miettii, että hionko kaikki kivetkin itte, niin en... hyvänen aika en! Yhteen tilaukseen (1-2 viikon välein) minulta menee n. 1600 kivihelmeä! Siinä olis hommaa pienelle kylälle, että se olis mahdollista. Lisäksi rannekoruun tulevien irtohelojen rengaslukot tilaan valmiina.


Sitte, kun kaikki on valmiinan niin aletaan pakkaamaan koruja. Tässä vaiheessa on AINA aivan tolokutoon kiirus, joten koko perhe osallistuu pakkaamiseen. Totta, käytän hyväkseni lapsityövoimaa, mutta lievantävänä asianhaarana on, että se on kotimaista ja tottahan pienet näppärät kädet ansaattoo myös palakan hyvästä työstä :). 


Ajatuksena oli valmistaa yksi riipus ja lopputuloksena oli että tuotevalikoimiin tuli riipus, helmikaulakoru, helmi rannekoru ja 5 erilaista keräilyhelaa :). Koruja myydään vain Lauri Tähkän nettikaupassa ja keikoilla. Käykäähän kurkkaamassa valmiita tuotteita kaupan sivuilla  

Olipas pitkä kirjootus... jaksookohan kukaa lukia loppuhun asti. Kova tyä tälläselle lukihäiriööselle sepälle oikolukia tälläästä proosaa!
 -Jenni-

2 kommenttia:

 1. Jakso lukea :) :)
  Noi on niin ihania koruja!!
  Mä ajattelin et jos raaskis ostaa rannekorun itelleen joululahjaks :) ei sitä kukaan muukaan mulle hanki jos en ite.
  Tykkään kovasti killuttimista ranteessa ja tää olis just mun mieleinen..

  :) Pia

  Hyvää viikonloppua ja rauhallista joulun odotusta!

  VastaaPoista
 2. Hei Piia!
  Nyt vasta huomasin kommenttisi! Toivottavasti pukki toi sinulle rannekorun :)!
  -Jenni-

  VastaaPoista